Potilastapaus 26.
Tehtävänanto:
C
774.
Kaarina, Hoviherrankuja 13. 35v. Huimausta, tasapaino heittää. Hälytys klo 16:12 29.8.2013.
[Eteenpäin]
Kohteeseen saapuminen, potilaan kohtaaminen ja ensisilmäys potilaaseen:
Potilaan vaimo on vastassa ovella. Potilas kohdataan klo 16:24. Potilas makaa sängyssä, vastaa hieman epäselvästi mutta asiallisesti tervehdykseen ja valittaa päänsärkyä. Oikea suupieli roikkuu. Iho on kuiva ja lämmin. Radiaalispulssi tuntuu.
[Eteenpäin]
Kohteessa kysymättä kerrottua, 112 soittamisen pääasiallinen syy:
Potilas kertoo huimauksen ja pahoinvoinnin alkaneen noin klo 15:20. Vaimon mukaan kaikki oireet alkoivat hyvin yhtäaikaisesti, kun suupieli alkoi roikkua, puhekin alkoi kuulostaa oudolta. Päänsärystä potilas kertoo kärsineensä jo viikon verran. Nyt huimaus ja pahoinvointi eivät hetken lepäilyllä helpottaneet ja WC:ssä käydessä myös miehen oikea jalka oli alkanut tuntunua omituiselta. Vaimo päätti soittaa 112.
[Eteenpäin]
Ensiarvio:
Tee päätös:
- Tarvitaanko hätäensiaputoimia, mitä ja miksi? [vastaus]
Ei tarvetta hätäensiavulle, ABC ei ole välittömästi uhattuna. - Onko tarvetta lisäyksiköille, perustele? [vastaus]
Ei tarvetta lisäyksiköiden hälyttämiseen. Potilas ei hyödy lisäyksiköiden hälyttämisestä tämänhetkisen tilansa perusteella. - Onko kyseessä hätätilapotilas, miksi? [vastaus]
Suupielen soikkuminen, puhevaikeus ja alaraajan kömpelyys antavat alustavasti aiheen AVH-epäilyyn. Potilas on kiireellisen hoidon tarpeessa. On hätätilapotilas.
Anamneesi:
Potilas 35-vuotias perusterve mies. Asuu perheensä kanssa omakotitalossa ja työskentelee linja-autonkuljettajana. Oikealle painottuva niskan kipuilu ja päänsäryt alkaneet noin viikko sitten, töyssyisellä tiellä ajaessa. Tänään klo 15:20 alkanut pahoinvointi, kiertohuimaus ja tasapainovaikeus. Oikeanpuoleinen suupieli alkanut samanaikaisesti roikkua, puhe mennyt epäselväksi ja oikea alaraaja tuntuu nyt kömpelöltä kävellessä.
[Eteenpäin]
Status:
Hengitys vaivatonta. Iho kuiva, lämmin. Tajunnantaso normaali, väsähtänyt. Oikea pupilli vasenta selvästi pienempi ja valoon huonosti reagoiva, luomirako kapeampi. Oikea suupieli roikkuu, kieli ulos keskiviivassa. Puhe dysartrista, hieman käheää. Nielemisen kokee hankalaksi. Raajavoimat kannatuskokeessa normaalit, symmetriset. Oikeassa raajaparissa ataksiaa. Kaatavaa huimausta oikealle. Spontaani nystagmus oikealle. Kerran oksentanut.
[Eteenpäin]
Tarkennettu tilanarvio, mittaukset:
- Mikä on työdiagnoosi? Onko kyseessä AVH-epäily, miksi? [vastaus]
Huimauksen, nystagmuksen, Hornerin syndrooman sekä raaja-ataksian perusteella on AVH-epäily.
Neurologin konsultaation perusteella basilaaritromboosiepäily, sopii dissekaation aiheuttamaksi. - Onko potilas liuotuskandidaatti, millä perusteella? [vastaus]
AVH-epäily ja oireiden alusta kulunut alle 4,5 tuntia. On liuotuskandidaatti. On hyvä muistaa, että lisäksi basilaaritromboosi voidaan tietyin ehdoin liuottaa myös 4,5 tunnin jälkeen.
Huomioi liuotushoidon vasta-aiheet. - Mitä on tehtävä ennen sairaalaa, miksi? [vastaus]
- Mihin potilas kuljetetaan ja mikä on kuljetuksen kiireellisyys? [vastaus]
Potilaan hoitopaikka on lähimmässä sairaalassa, jossa on mahdollisuus tehdä pään TT-kuvaus ja antaa tarvittaessa liuotushoito tai lähettää vuotopotilas neurokirurgiseen leikkaukseen.
Kuljetus hälytysajona. AVH-potilaat hyötyvät merkittävästi nopeasta kuljetuksesta ja nopeasta hoidon aloituksesta päivystyspoliklinikalla.
"Time is brain!"
Lopputulos:
Potilas kuljetettiin koodilla B 706 TYKS yhteispäivystykseen ja vietiin suoraan pään ja kaulanvaltimoiden TT-tutkimukseen. Potilaalla todettiin oikean puolen nikamavaltimon dissekaation aiheuttamaksi sopiva, uhkaava aivorunko- ja pikkuaivo-oireisto. Etenevän aivorunko-oireiston vuoksi potilaalle annettiin liuotushoito 2h sisällä oireiden alkamisesta, vaikka basilaaritromboosia ei todettu saapuessa. Potilas toipui täysin omatoimiseksi.
Info: Liuotushoito
Info: basilaaritromboosi