Potilastapaus 23.
Tehtävänanto:
C
706.
Turku, Bergeninkatu 34. 62v. nainen, vasen jalka ei kanna, virtsat alle. Hälytys klo 16:12 29.8.2013.
[Eteenpäin]
Kohteeseen saapuminen, potilaan kohtaaminen ja ensisilmäys potilaaseen:
Naapuri avaa oven vara-avaimella. Potilas kohdataan 16:33. Olohuoneen sohvalla istuu asiallisen oloinen, lievästi ylipainoinen rouva. Rouva vastaa tervehdykseen iloisesti. Hengitys vaivatonta. Iho on kuiva ja lämmin, radiaalispulssi tuntuu säännöllisenä.
[Eteenpäin]
Kohteessa kysymättä kerrottua, 112 soittamisen pääasiallinen syy:
Potilas kertoo, että noin viisi tuntia sitten sohvalta noustessa tullut outo olo ja vasen jalka tuntunut kummalliselta. Virtsatkin tulleet tuolloin alle. Hän on odotellut oireiden ohittumista katsoen televisiota ja ajoittain testannut jalkaansa yrittämällä nousta sohvalta. Potilas kertoo, että kaksi päivää sitten oli samanlaiset oireet, mutta ne menivät ohi parissa minuutissa. Viimeksi hän oli soittanut oireiden ohituttua terveyskeskuksen puhelinneuvontaan, josta ohjeistettu seuraamaan tilannetta. Nyt oireiden kestettyä muutamia tunteja, potilas oli soittanut naapurille ja tämän neuvosta hätänumeroon.
[Eteenpäin]
Ensiarvio:
Tee päätös:
- Tarvitaanko hätäensiaputoimia, mitä ja miksi? [vastaus]
Ei tarvetta hätäensiavulle, ABC ei ole välittömästi uhattuna. - Onko tarvetta lisäyksiköille, perustele? [vastaus]
Ei tarvetta lisäyksiköiden hälyttämiseen. Potilas ei hyödy lisäyksiköiden hälyttämisestä tämänhetkisen tilansa perusteella. - Onko kyseessä hätätilapotilas, miksi? [vastaus]
Toispuoleisen alaraajaheikkouden perusteella AVH-epäily. Potilas todennäköisesti hyötyy kiireellisestä hoidosta.
Anamneesi:
Kyseessä 74-vuotias rouva, jolla perussairauksina verenpainetauti ja masennusta. Potilas täysin omatoiminen, asuu yksin omakotitalossa, käy kaupassa ja hoitaa kotityöt itsenäisesti. Ei tupakoi, alkoholia käyttää harvoin. Lääkelistalla Amlodipin 5mg 1x1 ja Cipramil 20mg 1x1.
Tänään klo 11:00 sohvalta ylös noustessa vasen jalka mennyt voimattomaksi ja potilas rojahtanut takaisin sohvalle. Myös virtsat tulleet alle. Kaksi päivää sitten ollut vastaava kohtaus, mutta oireet ohittuneet minuuteissa.
[Eteenpäin]
Status:
Hengitys vaivatonta, hengitystaajuus normaali. Iho kuiva, lämmin, ihon väri normaali. Tajunnantaso normaali, asiallinen ja orientoitunut. Ojennettaessa raajat makuulta ylöspäin, vasenta alaraajaa kannattelee hetken, mutta se vajoaa alas oikeaa huomattavasti nopeammin. Vasen yläraaja pysyy hyvin kannatuksessa, mutta puristusvoima hieman heikko. Kasvot symmetriset, mimiikka normaalia. Pupillit symmetriset, keskikokoiset, normaalit valoreaktiot. Puheen tuotossa ei ongelmia. Yleistila hyvä. Ei huimausta, ei pahoinvointia. Olon kertoo olevan omituinen, ei osaa kuvailla tarkemmin.
[Eteenpäin]
Tarkennettu tilanarvio, mittaukset:
- Mikä on työdiagnoosi? Onko kyseessä AVH-epäily, miksi? [vastaus]
Potilaan anamneesin (ilmeisesti TIA kaksi päivää sitten) ja erityisesti toispuoleisen raajaheikkouden perusteella AVH-epäily. - Onko potilas liuotuskandidaatti, millä perusteella? [vastaus]
AVH-oireet, mutta oireiden ei voida varmuudella sanoa alkaneen alle 4,5 tuntia sitten. Potilas ei ole liuotuskandidaatti.
Neurologi tekee päätöksen hoidosta. Liuotus tai esimerkiksi trombektomia voi olla tarpeen normaalin aikaikkunan ulkopuolellakin. Kallonsisäistä verenvuotoa ei voida sulkea pois kentällä. Tuoreista AVH-oireista kärsivä potilas on siis kiireellisen hoidon tarpeessa normaalin liuotusaikaikkunan ummessaolosta huolimatta! - Mitä on tehtävä ennen sairaalaa, miksi? [vastaus]
- Mihin potilas kuljetetaan ja mikä on kuljetuksen kiireellisyys? [vastaus]
Potilaan hoitopaikka on lähimmässä sairaalassa, jossa on mahdollisuus tehdä pään TT-kuvaus ja antaa tarvittaessa liuotushoito tai lähettää vuotopotilas neurokirurgiseen leikkaukseen.
Lopputulos:
Potilas kuljetettiin konsultaation jälkeen koodilla B 706 TYKS yhteispäivystykseen. Kuvantamistutkimuksissa potilaalta löydettiin ACA-alueen infarkti. Potilas otettiin stroke-osastolle jatkohoitoon. Potilas toipui täysin.
Info: Liuotushoito
Info: Etummainen aivovaltimo (ACA)