Potilastapaus 21.
Tehtävänanto:
C
752.
Paimio, Käräjäkatu 2. Penkki puiston laidassa, humalassa, jalat ei kanna yhtään. Hälytys klo 13:12 29.8.2013.
[Eteenpäin]
Kohteeseen saapuminen, potilaan kohtaaminen ja ensisilmäys potilaaseen:
Potilas kohdataan klo 13:29. Potilas istuu maassa, olemus viittaa alkoholin suurkuluttajaan. Silmin nähden päihtynyt. Kohteessa muitakin alan ammattilaisia viettämässä päivää, koko joukko selvästi päissään. Potilaan kasvoilla ei tuoreita vamman merkkejä, vasemman silmän alla vanha mustelma. Puhe vuolasta, epäselvää ja sammaltavaa. Iho lämmin ja kuiva. Radiaalispulssi tuntuu säännöllisenä.
[Eteenpäin]
Kohteessa kysymättä kerrottua, 112 soittamisen pääasiallinen syy:
Kaverit kertovat, että potilas on ihan mahdoton. Ei pääse maasta ylös edes autettuna ja puheesta ei saa selvää. Eivät halua huolehtia näin huonossa kunnossa olevasta ja soittivat hätäkeskukseen.
[Eteenpäin]
Ensiarvio:
Tee päätös:
- Tarvitaanko hätäensiaputoimia, mitä ja miksi? [vastaus]
Ei tarvetta hätäensiavulle, ABC ei ole välittömästi uhattuna. - Onko tarvetta lisäyksiköille, perustele? [vastaus]
Ei tarvetta lisäyksiköiden hälyttämiseen. Potilas ei hyödy lisäyksiköiden hälyttämisestä tämänhetkisen tilansa perusteella. - Onko kyseessä hätätilapotilas, miksi? [vastaus]
Peruselintoiminnot eivät ole välittömästi uhattuina. Epäselvä ja puuromainen puhe voi olla humalan tai AVH:n oire, samoin jalkojen kantamattomuus. Lisätutkimuksia tarvitaan.
Ei selvää kiireellisen hoidon tarvetta tähänastisen perusteella.
Anamneesi:
Potilas 55-vuotias alkoholia runsaasti käyttävä mies. Kaverien mukaan ei sairauksia. Asuu yksin Paimion keskustassa, pärjää omillaan. Tunti sitten tullut huterasti kävellen paikalle. Nyt kuulemma muutaman oluen juonut, mutta on aivan jalaton, puhe puuromaista ja sammaltavaa. Ei tarkkaa tietoa millä aikavälillä vointi on mennyt niin huonoksi. Kaverit eivät tiedä mitä muuta nauttinut aiemmin tänään. Potilas ei muista mitä on tehnyt aiemmin tänään tai millä on tullut puistoon.
[Eteenpäin]
Status:
Hengitys vaivatonta. Iho kuiva ja lämmin, ei lämpörajoja. Potilas tajuissaan, ei orientoidu aikaan eikä paikkaan. Enimmäkseen pitää silmiä auki spontaanisti, noudattaa kehotuksia. Puhe puuromaista, sammaltavaa. Kasvot symmetriset, mimiikka normaalia. Raajojen kannatusvoimat normaalit, symmetriset. Pupillit symmetriset, normaalit valoreaktiot. Takaraivolla kuhmu ja vanhalta vaikuttavia pieniä ruhjeita. Kasvoissa muutamia vanhoja mustelmia. Ei ole valittanut kavereilleen mitään vaivoja tänään.
[Eteenpäin]
Tarkennettu tilanarvio, mittaukset:
- Mikä on työdiagnoosi? Onko kyseessä AVH-epäily, miksi? [vastaus]
Vanhoista jäljistä päätellen potilas lyönyt päänsä aiemmin. Tapahtuma-ajasta ei tietoa. Huonosti orientoitunut ja puhe epäselvää. Ei selvää neurologista puutosoireistoa.
Vaikka oireet voivat johtua pelkästä päihtymyksestä, kallonsisäistä vuotoa tai aivovammaa ei voida ensihoidon keinoin sulkea pois. Puhaltaa alkoholin suurkuluttajaksi melko pienet lukemat tilaansa nähden. Ei suoranaista AVH-epäilyä, mutta vaatii seurantaa. - Mihin potilas kuljetetaan ja mikä on kuljetuksen kiireellisyys? [vastaus]
Potilas tulee kuljettaa perusterveydenhuollon päivystykseen tutkimusta ja seurantaa varten.
Peruselintoiminnot eivät ole uhattuina, kiireetön kuljetus.
Lopputulos:
Potilas kuljetettiin koodilla D 774 omaan terveyskeskukseensa seurantaan. Potilaan tila ei kohentunut humalan väistyessä ja hänet lähetettiin TYKS yhteispäivystykseen, jossa todettiin krooninen subduraalihematooma. Potilas hoidettiin trepanaatiolla.
Alkoholin suurkuluttajilla on muuta väestöä kolme kertaa suurempi riski saada traumaattinen aivovamma. Etenkin nuorten aivovammat ovat usein humalatilan aiheuttamia. Aivoverenvuotojen jälkeinen ennuste alkoholisteilla myös muuta väestöä huonompi.
Lähde:
Hillbom, M. 2011. Teoksessa Neurologia. Alkoholin ja huumeiden aiheuttamat neurologiset ongelmat. Painos 2.-5. Porvoo. Kustannus Oy Duodecim. 465, 479
Info: Subduraalihematooma