Potilastapaus 20.
Tehtävänanto:
B
706.
Turku, Linnankatu 32. Ravintola Submarina. 75v. nainen, puhe puuroutuu, jalat ei kanna. Hälytys klo 21:38 29.8.2013.
[Eteenpäin]
Kohteeseen saapuminen, potilaan kohtaaminen ja ensisilmäys potilaaseen:
Kohteessa käynnissä alle kolmekymppisen pariskunnan hääjuhla, jossa vieraat fiksusti käyttäytyviä, joskin hieman humalaisen oloisia. Potilaan tytär on huolestuneena vastassa ovella. Potilas kohdataan klo 21:41. Pöydän ääressä sukulaisten ympäröimänä istuu potilas, lievästi ylipainoinen, mutta selvästi hyvin itsestään huolta pitävä Soile-rouva. Potilas vastaa tervehdykseen uneliaan oloisesti. Puhe epäselvää ja hakee ajoittain sanoja. Ihonväri normaali ja radiaalispulssi tuntuu tasaisena.
[Eteenpäin]
Kohteessa kysymättä kerrottua, 112 soittamisen pääasiallinen syy:
Morsiamen veli joka on ammatiltaan lääkäri, huolestui Soilen puhevaikeudesta ja soitti 112.
[Eteenpäin]
Ensiarvio:
Tee päätös:
- Tarvitaanko hätäensiaputoimia, mitä ja miksi? [vastaus]
Ei tarvetta hätäensiavulle, ABC ei ole välittömästi uhattuna. - Onko tarvetta lisäyksiköille, perustele? [vastaus]
Ei tarvetta lisäyksiköiden hälyttämiseen. Potilas ei hyödy lisäyksiköiden hälyttämisestä tämänhetkisen tilansa perusteella. - Onko kyseessä hätätilapotilas, miksi? [vastaus]
Peruselintoiminnot eivät ole välittömästi uhattuina. Epäselvä puhe ei ole yksinään AVH-oire, voisi myös johtua esimerkiksi päihtymyksestä.
Ei selvää kiireellisen hoidon tarvetta tähänastisen perusteella.
Anamneesi:
Potilas lievästi ylipainoinen 75-vuotias rouva, jolla perussairauksina verenpainetauti ja hyperkolesterolemia. Potilas jakaa itse lääkkeensä dosettiin, josta ottaa lääkkeet säännöllisesti. Asuu yksin kerrostalokaksiossa. Tyttäret ja lapsenlapset käyvät häntä usein katsomassa. Potilas käy taksilla usein lähimarketissa. Kertoo ettei alkoholia juurikaan käytä, mutta toisinaan sairauden parantamiseksi ottaa ryypyn Gammel Danskia.
Nyt klo 21:30 sukulaiset huomanneet potilaan puheen olevan puuromaista. Kukaan ei aiemmin huomannut puheen tuotossa poikkeavaa. Potilas kokee itsensä voimattomaksi ja kertoo sormissa olevan jonkinlaista puutumisen tai raskauden tunnetta, ei rytmihäiriötuntemuksia. Oireet uusia. Viimeksi varmuudella täysin normaali klo 20:00.
Lääkelistalla:
Cozaar 50mg x1 ja
Crestor 5mg x1
[Eteenpäin]
Status:
Hengitys normaalia vaivatonta. Iho lämmin ja kuiva, ei lämpörajoja. Potilas unelias, avaa silmät puhuttelulle. Hieman heikosti orientoituu aikaan ja paikkaan, noudattaa hyvin kehotuksia. Puhe dysartrista ja sanat ajoittain hukassa. Pupillit symmetriset, keskikokoiset, normaalit valoreaktiot. Raajavoimat kannattelu- sekä puristuskokeessa hyvät ja symmetriset. Kasvot symmetriset, mimiikka normaalia. Lievää kiertävää huimausta, ei pahoinvointia.
[Eteenpäin]
Tarkennettu tilanarvio, mittaukset:
- Mikä on työdiagnoosi? Onko kyseessä AVH-epäily, miksi? [vastaus]
AVH:ta ei pystytä varmuudella sulkemaan pois, sillädysartria, kiertävä huimaus ja sekavuus voisivat olla myös AVH:n oireita.
Voi olla kuitenkin kokonaan humalatilan aiheuttamaa. Konsultaatio! - Onko potilas liuotuskandidaatti, millä perusteella? [vastaus]
AVH-epäily ja oireiden alusta kulunut alle 4,5 tuntia. On liuotuskandidaatti mikäli tilaa päädytään hoitamaan AVH:na.
Huomioi liuotushoidon vasta-aiheet. - Mitä on tehtävä ennen sairaalaa, miksi? [vastaus]
Huolellinen tutkiminen, konsultaatio ja hoitolinjan valinta konsultaation perusteella. - Mihin potilas kuljetetaan ja mikä on kuljetuksen kiireellisyys? [vastaus]
Konsultaation ja valitun hoitolinjan perusteella.
Jos hoidetaan AVH-epäilynä, kiireellinen kuljetus erikoissairaanhoidon päivystykseen, jossa mahdollisuus tarkempaan neurologiseen tutkimukseen ja pään tietokonetomografiakuvantamiseen.
Lopputulos:
Potilas kuljetettiin TYKS yhteispäivystykseen koodilla B 706, jossa tehtiin pään TT-kuvaus. Kuvista ei löytynyt poikkeavaa, oireiden todettiin olevan alkoholin aiheuttamia. Potilaan nukkuessa humalaa pois oireet lievittyvät, mikä vahvisti työdiagnoosin. Potilas kotiutui seuraavana aamuna.
Alkoholi ei sulje pois AVH:n mahdollisuutta. Humalaisen neurologiset puutosoireet saattavat johtua joko humalasta, AVH:stä tai molemmista.