Potilastapaus 19.
Tehtävänanto:
B
706.
Paimio, Tilhentie 213. 35v. nainen, niskakipuja aiemmin, nyt puhe epäselvää. Hälytys klo 14:12 29.8.2013.
[Eteenpäin]
Kohteeseen saapuminen, potilaan kohtaaminen ja ensisilmäys potilaaseen:
Ovella vastassa hermostunut mutta asiallinen mies, joka kertoo että vaimon puheesta ei saa selvää. Potilas kohdataan klo 14:33. Potilas kävelee ahdistuneena vastaan. Tajunnantaso vaikuttaa normaalilta. Yrittää kertoa jotain, mutta ei löydä oikeita sanoja ja ääntäminen myös epäselvää. Vaikuttaa ymmärtävän puheen ongelmitta. Noudattaa kehoituksia ja istuutuu sohvalle. Radiaalispulssi tuntuu voimakkaana ja nopeana.
[Eteenpäin]
Kohteessa kysymättä kerrottua, 112 soittamisen pääasiallinen syy:
Aviomies huomannut potilaan puheen muuttuneen kummalliseksi, kun potilas oli ollut laittamassa lapsille välipalaa. Mies soittanut hetken päästä 112.
[Eteenpäin]
Ensiarvio:
Tee päätös:
- Tarvitaanko hätäensiaputoimia, mitä ja miksi? [vastaus]
Ei tarvetta hätäensiavulle, ABC ei ole välittömästi uhattuna. - Onko tarvetta lisäyksiköille, perustele? [vastaus]
Ei tarvetta lisäyksiköiden hälyttämiseen. Potilas ei hyödy lisäyksiköiden hälyttämisestä tämänhetkisen tilansa perusteella. - Onko kyseessä hätätilapotilas, miksi? [vastaus]
Äkillinen puheentuoton ongelma sopii AVH-oireeksi. Potilas on kiireellisen hoidon tarpeessa.
Anamneesi:
Potilas 35-vuotias perusterve perheenäiti, jolla ei perussairauksia eikä säännöllisiä lääkityksiä. Viime viikolla koiran kanssa ulkoillessa koira riuhtaissut voimakkaasti talutushihnasta, siitä lähtien ollut vasemmalla puolella kaulalla ja kurkussa kipua. Terveyskeskuksessa epäilty tonsilliittia, johon aloitettu antibioottikuuri.
Tänään klo 14:05 puhe mennyt yhtäkkiä afaattiseksi. Mies kertoo, että viime päivinä potilas valittanut myös päänsärkyjä, ei kuitenkaan tänään. Päänsäryissä kipu paikantunut vasemmalle puolelle. Rytmihäiriötuntemuksia ei potilas ole miehen mukaan koskaan valittanut. Aiemmin ei ole tapahtunut mitään vastaavaa.
[Eteenpäin]
Status:
Hengitys vaivatonta, normaalia. Iho kuiva, lämmin, kasvojen väri normaali. Tajunnantaso normaali. Puheen tuotossa selvästi ongelmaa, vaikea löytää sanoja, spontaani puhe harvassa. Ymmärtää puhetta hyvin, noudattaa kehotuksia. Vasen pupilli selvästi oikeaa pienempi ja reagoi huonosti valoon. Vasen luomirako oikeaa kapeampi. Ei katsedeviaatiota. Raajoissa ei puolieroja, raajavoimat kannatuskokeessa symmetriset. Kasvot symmetriset, kasvojen mimiikka normaalia. Ei huimausta, ei pahoinvointia, ei päänsärkyä. Kurkku kipeä, ei näy punoitusta tai peitteitä.
[Eteenpäin]
Tarkennettu tilanarvio, mittaukset:
- Mikä on työdiagnoosi? Onko kyseessä AVH-epäily, miksi? [vastaus]
Äkisti alkanut afasia ja Hornerin oireyhtymä. Näiden perusteella AVH-epäily. - Onko potilas liuotuskandidaatti, millä perusteella? [vastaus]
AVH-epäily ja oireiden alusta kulunut alle 4,5 tuntia. On liuotuskandidaatti.
Huomioi liuotushoidon vasta-aiheet. - Mitä on tehtävä ennen sairaalaa, miksi? [vastaus]
- Mihin potilas kuljetetaan ja mikä on kuljetuksen kiireellisyys? [vastaus]
Potilaan hoitopaikka on lähimmässä sairaalassa, jossa on mahdollisuus tehdä pään TT-kuvaus ja antaa tarvittaessa liuotushoito tai lähettää vuotopotilas neurokirurgiseen leikkaukseen.
Kuljetus hälytysajona. AVH-potilaat hyötyvät merkittävästi nopeasta kuljetuksesta ja nopeasta hoidon aloituksesta päivystyspoliklinikalla.
"Time is brain!"
Lopputulos:
Potilas kuljetettiin koodilla B 706 TYKS yhteispäivystykseen ja vietiin suoraan pään ja kaulan TT-tutkimukseen. Potilaalla todettiin vasemman puolen sisemmän kaulavaltimon dissekoituma ja tämän seurauksena syntynyt vasemmanpuoleinen MCA-infarkti. Potilaalle annettiin liuotushoito ja hänet siirrettiin jatkohoitoon stroke-osastolle. Potilas toipui täysin ennalleen.
Info: Valtimon dissekaatio