Potilastapaus 15.
Tehtävänanto:
C
782.
Paimio, Kaaritie 6 as 12. 25-vuotias, huonovointinen, päätä särkee. Hälytys klo 13:10 11.11.2011
[Eteenpäin]
Kohteeseen saapuminen, potilaan kohtaaminen ja ensisilmäys potilaaseen:
Potilas kohdataan klo 13:20. Oven avaa potilas itse, hän on nuori hoikka nainen. Tervehtii asiallisesti, kävely on huteraa ja potilas hakeutuu istumaan eteisen tuolille. Iho on kalpea, mutta lämmin ja nihkeä. Radiaalispulssi tuntuu tasaisena.
[Eteenpäin]
Kohteessa kysymättä kerrottua, 112 soittamisen pääasiallinen syy:
Potilas kertoo kärsivänsä kovasta päänsärystä, joka on asteittain pahentunut parin päivän aikana. Itse epäilee pääkipua migreeniksi. Kipulääkkeeksi ottanut
Burana 400 mg 5 kappaletta kuluneen vuorokauden aikana. Buranasta on ollut vain vähän apua. Odotellut kivun laantumista, mutta nyt ei enää pärjää kipujen kanssa ja joutui soittamaan 112.
[Eteenpäin]
Ensiarvio:
Tee päätös:
- Tarvitaanko hätäensiaputoimia, mitä ja miksi? [vastaus]
Ei tarvetta hätäensiavulle, ABC ei ole välittömästi uhattuna. - Onko tarvetta lisäyksiköille, perustele? [vastaus]
Ei tarvetta lisäyksiköiden hälyttämiseen. Potilas ei hyödy lisäyksiköiden hälyttämisestä tämänhetkisen tilansa perusteella. - Onko kyseessä hätätilapotilas, miksi? [vastaus]
Tähänastisten tietojen perusteella potilaalla ei ole selvää peruselintoimintojen häiriötä. Pääkivun taustalla voi olla kuitenkin pysyvää haittaa aiheuttava sairaustila, joten potilas on hätätilapotilas.
Anamneesi:
Potilas on perusterve 25-vuotias nainen, säännöllisenä lääkityksenä vain ehkäisypillerit,
Yasmin.
Tupakkavuosia 10, tupakoi askin päivässä. Ei aiemmin päänsärkytaipumusta, mutta suvussa migreeniä. Pahin oire on voimakas, diffuusi, jyskyttävä päänsärky, joka alkanut lievänä kaksi päivää sitten ja pahentunut hiljalleen. Kipu pahenee ponnistelun yhteydessä. Potilaalla tullut tänään klo 10 myös tuntopuutosta oikean kyynärvarren ja kämmenen alueelle sekä oikeassa pohkeessa. Kokee oikean jalan turraksi ja kävelyn hieman epävarmaksi.
[Eteenpäin]
Status:
Hengitys vaivatonta, puhuu ongelmitta. Iho lämmin, kuiva ja kalpea. Tajunta hyvä, asiallinen ja orientoitunut. Kasvot symmetriset, mimiikka moitteeton. Pupillit symmetriset, keskikokoiset, normaalit valoreaktiot. Oikeassa raajaparissa kosketustunto alentunut kauttaaltaan. Oikean raajaparin voimat kannattelukokeessa vasenta heikompivoimaiset. Kokee näön hieman epätarkaksi. Ei aistiharhoja, ei huimausta, ei pahoinvointia.
[Eteenpäin]
Tarkennettu tilanarvio, mittaukset:
- Mikä on työdiagnoosi? Onko kyseessä AVH-epäily, miksi? [vastaus]
Oirekuva sopii tilanteen edetessä tulleita tuntopuutoksia lukuunottamatta aurattomaan migreeniin. Potilaalla kuitenkin anamneesissa veren hyytymistaipumusta lisääviä tekijöitä, ehkäisypillerit ja tupakointi, jotka tulee ottaa huomioon. On AVH-epäily, päänsäryn, tuntopuutosten ja riskitekijöiden perusteella. - Onko potilas liuotuskandidaatti, millä perusteella? [vastaus]
AVH-oireet, mutta oireiden ei voida varmuudella sanoa alkaneen alle 4,5 tuntia sitten. Potilas ei ole liuotuskandidaatti.
Neurologi tekee päätöksen hoidosta. Liuotus tai esimerkiksi trombektomia voi olla indikoitu normaalin aikaikkunan ulkopuolellakin. Kallonsisäistä verenvuotoa ei voida sulkea pois ilman tarkempaa tutkimusta. Tuoreista AVH-oireista kärsivä potilas on siis kiireellisen hoidon tarpeessa normaalin liuotusaikaikkunan ummessaolosta huolimatta! - Mitä on tehtävä ennen sairaalaa, miksi? [vastaus]
Neurologin konsultaatio ja AVH-protokollan mukainen ensihoito. Kipulääkitys konsultaation perusteella. - Mihin potilas kuljetetaan ja mikä on kuljetuksen kiireellisyys? [vastaus]
Potilaan hoitopaikka on lähimmässä sairaalassa, jossa on mahdollisuus tehdä pään TT-kuvaus ja antaa tarvittaessa liuotushoito tai lähettää vuotopotilas neurokirurgiseen leikkaukseen.
Kuljetus lähtökohtaisesti hälytysajona. AVH-potilaat hyötyvät merkittävästi nopeasta kuljetuksesta ja nopeasta hoidon aloituksesta päivystyspoliklinikalla.
Lopputulos:
Neurologin puhelinkonsultaation perusteella potilas kuljetettiin koodilla C 706 TYKS yhteispäivystykseen aivoverenkiertohäiriön poissulkuun.
Matkalla potilas kouristi. Kouristukseen annettiin Stesolid 5mg I.V., jolla kouristus loppui ja potilaan tajunta palasi. Kuljetuksen kiireellisyys nostettiin kiireellisyysluokkaan B.
Potilaalla diagnosoitiin sinustromboosi ja venöösi infarkti. Kouristelun vuoksi aloitettiin Fenytoiinikyllästys.
Info: Päänsärky
Info: Sinustromboosi
Info: Kipuanamneesin tekeminen
Info: Migreeni