[Sulje]

Potilastapaus 14.

Tehtävänanto:

C 705. Paimio, Koiratie 3. Silmissä sumenee, ei kuitenkaan pyörrytä. Hilma Virtanen. Hälytys klo 19:03 3.1.2013.
[Eteenpäin]

Kohteeseen saapuminen, potilaan kohtaaminen ja ensisilmäys potilaaseen:

Kohdeosoitteessa on pieni yksikerroksinen omakotitalo, ovikelloa soitettaessa potilas huutaa oven olevan auki. Potilas kohdataan klo 19:20. Potilas on laiha, iäkäs rouva, joka istuu sohvalla ja tervehtii asiallisesti selkeällä äänellä. Iho on normaalin värinen ja radiaalispulssi tuntuu säännöllisenä.
[Eteenpäin]

Kohteessa kysymättä kerrottua, 112 soittamisen pääasiallinen syy:

Potilas kertoo huolestuneena olleensa katsomassa televisiosta seitsemän uutisia, kun silmissä alkoi yhtäkkiä hämärtyä, kuin jokin verho olisi vedetty silmien eteen. Etenkin televisioruudun vasemman reunan kertoo hävinneen näkyvistä. Potilas kertoo soittaneensa varmuuden vuoksi hätäkeskukseen vaikka kokee olonsa muuten normaaliksi.
[Eteenpäin]

Ensiarvio:

Tee päätös:

  • Tarvitaanko hätäensiaputoimia, mitä ja miksi? [vastaus]
    Ei tarvetta hätäensiavulle, ABC ei ole välittömästi uhattuna.
  • Onko tarvetta lisäyksiköille, perustele? [vastaus]
    Ei tarvetta lisäyksiköiden hälyttämiseen. Potilas ei hyödy lisäyksiköiden hälyttämisestä tämänhetkisen tilansa perusteella.
  • Onko kyseessä hätätilapotilas, miksi? [vastaus]
    Tähänastisten tietojen perusteella ei tule ilmi selvää peruselintoimintojen häiriötä.

    Näköhäiriö voi olla merkki aivoverenkiertohäiriöstä ja tämä tulee tutkia huolellisesti.

Anamneesi:

Potilas on 80-vuotias, jolla perussairautena RR-tauti, hyperkolesterolemia ja hypotyreoosi joihin lääkityksenä Hydrex semi 1x1, Thyroxin 0,1 mg 1x1, Simvastatin 20 mg 1x1, Primaspan 100 mg 1x1. Lääkityksestä huolimatta RR ollut koholla, samoin kolesteroliarvot. Asuu yksin omakotitalossa, pärjännyt hyvin, käy itse kaupassa ja hoitaa kotityöt.

Tänään televisiota katsoessa, klo 19:00 alkanut näköhäiriö, ei nähnyt kunnolla televisiota. Potilas kertoo, että ei kunnolla näe vasenta puoltaa TV-ruudusta.
[Eteenpäin]

Status:

Hengitys vaivatonta, taajuus normaali. Iho lämmin, kuiva, ihon väri normaali. Asiallinen ja orientoitunut, noudattaa kehoituksia. Puhe normaalia ja selkeää. Kannatuskokeessa raajojen voimissa ei puolieroja, puristusvoimat symmetriset. Kasvojen mimiikka normaalia. Pupillit symmetriset, normaalit valoreaktiot. Silmiä vuorotellen peittämällä selviää ettei näe vasemmalla silmällä mitään, oikeassa silmässä näkö entisellään.
[Eteenpäin]

Tarkennettu tilanarvio, mittaukset:

  • HT 13 /min, SpO2 95 %, hengitysäänet puhtaat, symmetriset.
  • RR 220/110 mmHg, syketaajuus 75 /min, säännöllinen.
  • GCS 15
  • T. oto. 37,2°C

Klo 19:30 potilas kertoo että näkö palasi yhtäkkiä normaaliksi. Silmiä vuorotellen peitettäessä näkö on nyt kummassakin silmässä entisellään.

[Eteenpäin]

  • Mikä on työdiagnoosi? Onko kyseessä AVH-epäily, miksi? [vastaus]
    Näön täydellinen yhtäkkinen puutos toisesta silmästä viittaa retinavaltimon suonittaman alueen iskemiaan. Oire nyt ohittunut, työdiagnoosina amaurosis fugax. Oireiden korjaantuminen itsekseen ei sulje pois infarktin mahdollisuutta, joten lähtökohtaisesti hoidettava samoin kuin oireiden jatkuessa! AVH-epäily.

    Neurologia on hyvä konsultoida hoitopaikasta ja hoitolinjasta.
  • Onko potilas liuotuskandidaatti, millä perusteella? [vastaus]
    AVH-epäily ja oireiden alusta kulunut alle 4,5 tuntia. On liuotuskandidaatti.

    Huomioi liuotushoidon vasta-aiheet.
  • Mitä on tehtävä ennen sairaalaa, miksi? [vastaus]
  • Mihin potilas kuljetetaan ja mikä on kuljetuksen kiireellisyys? [vastaus]
    Potilaan hoitopaikka on lähimmässä sairaalassa, jossa on mahdollisuus tehdä pään TT-kuvaus ja antaa tarvittaessa liuotushoito tai lähettää vuotopotilas neurokirurgiseen leikkaukseen.

    Kuljetus hälytysajona. AVH-potilaat hyötyvät merkittävästi nopeasta kuljetuksesta ja nopeasta hoidon aloituksesta päivystyspoliklinikalla.

Lopputulos:

Potilas kuljetettiin konsultaation perusteella TYKS yhteispäivystykseen neurologin tutkittavaksi. Potilaalla todettiin TT-tutkimuksen perusteella vasemmassa sisemmässä kaulavaltimossa valtimon seinämämuutoksia ja 50 % ahtauma, joka sopii embolialähteeksi. Diagnoosiksi tuli amaurosis fugax eli retinavaltimon ohittunut tukos. Potilas kotiutui tehostetulla lääkityksellä Plavix 75 mg 1x1, Atorvastatin 40 mg 1x1, Cozaar comp forte 1x1, Thyroxin 0,1 mg 1x1.

Info: Silmävaltimo


[Etusivulle]