Potilastapaus 13.
Tehtävänanto:
B
706.
Kaarina, Hoviherrankatu 122. Oikea käsi ja jalka ei toimi. Hälytys klo 10:44 13.3.2013
[Eteenpäin]
Kohteeseen saapuminen, potilaan kohtaaminen ja ensisilmäys potilaaseen:
Potilas kohdataan klo 10:52. Potilaan vaimo on ovella vastassa ja johdattaa olohuoneeseen, jossa potilas istuu nojatuolissa. Mies tervehtii asiallisesti ja sanoo: ”taisi olla väärä hälytys, käsi ja jalka tuntuvat jo paremmilta”. Iho on lämmin ja kuiva, radiaalispulssi tuntuu tasaisena ja rauhallisena.
[Eteenpäin]
Kohteessa kysymättä kerrottua, 112 soittamisen pääasiallinen syy:
Mies ja vaimo kertovat yhteen ääneen, miten olivat katsomassa televisiota olohuoneessa ja mies oli yrittänyt ottaa kaukosäädintä sohvapöydältä, kun oikea käsi oli mennyt voimattomaksi. Käsi tuntui puutuneelta ja hervottomalta, eikä oikea jalkakaan ollut tahtonut totella. Vaimon mielestä miehellä oli ollut myös sanat hukassa tämän puhuessa, mutta mies kiistää tämän. Oireiden ilmaannuttua vaimo soittanut välittömästi 112.
[Eteenpäin]
Ensiarvio:
Tee päätös:
- Tarvitaanko hätäensiaputoimia, mitä ja miksi? [vastaus]
Ei tarvetta hätäensiavulle, ABC ei ole välittömästi uhattuna. - Onko tarvetta lisäyksiköille, perustele? [vastaus]
Ei tarvetta lisäyksiköiden hälyttämiseen. Potilas ei hyödy lisäyksiköiden hälyttämisestä tämänhetkisen tilansa perusteella. - Onko kyseessä hätätilapotilas, miksi? [vastaus]
Tähänastinen viittaa ohittuneisiin iskeemistyyppisiin oireisiin. Potilas on siis todennäköisesti kiireellisen tutkimisen ja hoidon tarpeessa!
Anamneesi:
Kyseessä 72-vuotias mies, jolla ei kertoman mukaan perussairauksia. Kotitöitä tekee ja hoitaa usein lapsenlapsia, kaupassa käy itse, autoa ajaa. Voinnissa ei viime päivinä poikkeavaa. Tänään kello 10:30 alkanut afasia ja oikean raajaparin voimattomuus ja puutuminen. Oireet ohittuneet täysin ennen ambulanssin saapumista.
Raajaheikkoutta ja puutumista ollut lyhyen aikaa myös puoli vuotta sitten, jolloin ambulanssilla kuljettiin TYKS päivystykseen. Nyt neurologia konsultoitaessa selviää, että puoli vuotta sitten kyseessä TIA-kohtaus ja silloin aloitettu antitromboottina
ASA 100 mg 1x1.
Verenpaineita seurattu TIA-kohtauksen jälkeen, verenpainelääkkeellä verenpaineet pysyneet 120/60 mmHg tasolla, nyt käytössä
Cozaar 50 mg 1x1.
[Eteenpäin]
Status:
Hengitys vaivatonta ja rauhallista. Iho kuiva, lämmin, ihon väri normaali, ei lämpörajoja. Potilas asiallinen ja orientoitunut. Kasvojen mimiikka normaalia. Pupillit symmetriset ja keskikokoiset, pupilleissa normaalit valoreaktiot. Raajojen kannatusvoimat normaalit, symmetriset. Puristusvoimat hyvät ja symmetriset. Ei puheentuoton ongelmia, ei huimausta tai tasapaino-ongelmaa. Ei kipuja eikä päänsärkyä, ei pahoinvointia. Kokee vointinsa normaaliksi.
[Eteenpäin]
Tarkennettu tilanarvio, mittaukset:
- Mikä on työdiagnoosi? Onko kyseessä AVH-epäily, miksi? [vastaus]
Potilaan ja tämän vaimon kuvaamat oireet sopivat hyvin melko voimakkaiksi iskeemisiksi AVH-oireiksi. Oireiden korjaantuminen itsekseen ei sulje pois infarktin mahdollisuutta, joten lähtökohtaisesti hoidettava samoin kuin oireiden jatkuessa! AVH-epäily.
Todennäköisesti infarkti tai uusi TIA-kohtaus. Neurologia on hyvä konsultoida hoitopaikasta ja hoitolinjasta. - Onko potilas liuotuskandidaatti, millä perusteella? [vastaus]
AVH-epäily ja oireiden alusta kulunut alle 4,5 tuntia. On liuotuskandidaatti.
Huomioi liuotushoidon vasta-aiheet. - Mitä on tehtävä ennen sairaalaa, miksi? [vastaus]
- Mihin potilas kuljetetaan ja mikä on kuljetuksen kiireellisyys? [vastaus]
Potilaan hoitopaikka on lähimmässä sairaalassa, jossa on mahdollisuus tehdä pään TT-kuvaus ja antaa tarvittaessa liuotushoito tai lähettää vuotopotilas neurokirurgiseen leikkaukseen.
Kuljetus hälytysajona. AVH-potilaat hyötyvät merkittävästi nopeasta kuljetuksesta ja nopeasta hoidon aloituksesta päivystyspoliklinikalla.
Konsultaation perusteella voidaan joissain tapauksissa toimia toisin mikäli potilaalla taustalla useita TIA-kohtauksia ja potilas on autettava.
Lopputulos:
Neurologin puhelinkonsultaation jälkeen tehtiin AVH-hälytys ja potilas kuljetettiin koodilla B 706 TYKS yhteispäivystykseen. Pään TT-kuvassa nähtiin vasemman MCA:n tukos. Aivokudoksessa todettiin selvä perfuusiovaje ja pelastettavissa olevaa aivoparenkyymiä olevan jäljellä. Potilaalle annettiin liuotushoito ja hänet siirrettiin jatkohoitoon stroke-osastolle.
Vasemmassa karotiksessa todettiin 89 % ahtauma ja potilaalle tehtiin kolmantena hoitopäivänä karotisvaltimon endarterektomia. Potilas kotiutui myöhemmin hyvävointisena. Lääkityksenä jatkossa Asasantin Retard 200 mg / 25 mg 1x1, Cozaar 50 mg 1x1, ja Atorvastatin 20 mg 1x1.
Info: Liuotushoito
Info: Keskimmäinen aivovaltimo (MCA)