Potilastapaus 12.
Tehtävänanto:
A
702.
Turku, Urheilukatu 42 A. Kuntosalilla alakerrassa. Hälytys klo 16:45 20.5.2013
[Eteenpäin]
Kohteeseen saapuminen, potilaan kohtaaminen ja ensisilmäys potilaaseen:
Opas on vastassa ulko-ovella ja kertoo naisen olevan tajuton. Eivät ole saaneet potilasta hereille tai reagoimaan mitenkään.
Potilas kohdataan 16:54. Hyvässä fyysisessä kunnossa oleva, keski-ikäinen nainen makaa kuntosalin lattialla tajuttomana kylkiasennossa. Iho on kalpea, lämmin ja hikinen. Hengitys on kuorsaavaa ja katkonaista. Radiaalispulssi tuntuu tasaisena ja voimakkaana. Ei herää eikä reagoi käsittelyyn.
[Eteenpäin]
Kohteessa kysymättä kerrottua, 112 soittamisen pääasiallinen syy:
Potilaan tuttava kertoo tämän valittaneen yhtäkkistä voimakasta päänsärkyä ja parin sekunnin päästä lyyhistyneen lattialle. Toinen paikalla oleva henkilö kertoo soittaneensa hätäkeskukseen välittömästi, kun potilasta ei saatu hereille. Paikallaolijat olivat yhdessä kääntäneet potilaan kylkiasentoon hätäpuhelun aikana, ja silloin potilaan hengitys oli sivullisten mielestä normaalia.
[Eteenpäin]
Ensiarvio:
Tee päätös:
- Tarvitaanko hätäensiaputoimia, mitä ja miksi? [vastaus]
Tarkista ja turvaa hengitystien avoimuus, tarvittaessa avusta hengitystä palkeella. Varmistu verenkierron tilasta ja riittävyydestä. - Onko tarvetta lisäyksiköille, perustele? [vastaus]
Paikalle lääkäriyksikkö, jos mahdollista. Potilas todennäköisesti hyötyy lääkkeellisestä intubaatiosta matalan tajunnan tason vuoksi, etenkin jos spontaani hengitys on riittämätöntä. - Onko kyseessä hätätilapotilas, miksi? [vastaus]
Äkillisesti tajuttomaksi mennyt, joka ei reagoi ja jonka hengitys on huonoa vaatii kiireellisiä hoitotoimia tilanteen korjaamiseksi ja elintoimintojen vakauttamiseksi.
Anamneesi:
Potilas on perusterve 48-vuotias, kuntoilua aktiivisesti harrastava, työelämässä oleva nainen. Paikalla olevan tuttavan tietojen mukaan mitään sairauskohtauksia ei koskaan ole ollut. Ei tiedetä olevan jatkuvia lääkityksiä.
Klo 16:42 potilas noussut kesken treenin ylös jalkaprässistä, kertonut ystävälle kovasta pääkivusta ja mennyt heti tämän jälkeen tajuttomaksi. Ennen yhtäkkistä pääkipua ei valittanut mitään. Vointi ollut ystävän mukaan edeltävästi hyvä.
[Eteenpäin]
Status:
Kylkiasennossa, spontaani hengitys kuorsaavaa ja katkonaista. Iho kalpea, lämmin ja hikinen. Ei avaa silmiä, ei puhevastetta, fleksio kivulle. Vasen pupilli oikeaa suurempi, valojäykkä. Oikeassa normaali valoreaktio. Niska jäykkä, ei petekkioita.
[Eteenpäin]
Tarkennettu tilanarvio, mittaukset:
- Mikä on työdiagnoosi? Onko kyseessä AVH-epäily, miksi? [vastaus]
Momentaanisesti alkanut voimakas päänsärky ja mennyt nopeasti tämän jälkeen tajuttomaksi. Työdiagnoosina näiden perusteella SAV. - Onko potilas liuotuskandidaatti, millä perusteella? [vastaus]
AVH-epäily ja oireiden alusta kulunut alle 4,5 tuntia. On periaatteessa liuotuskandidaatti, mutta oireet viittaavat ennemmin kallonsisäiseen verenvuotoon. - Mitä on tehtävä ennen sairaalaa, miksi? [vastaus]
Ilmatien, ventilaation ja verenkierron turvaaminen. Lääkkeellinen intubaatio on reagoimattomalla, syvästi tajuttomalla perusteltu mikäli lääkäriyksikkö on mahdollista saada kohteeseen nopeasti.
Mikäli lääkäriyksikköä ei ole mahdollista saada kohteeseen, tai sen saapuminen kestää kauan, ilmatien turvaaminen supraglottisin menetelmin ensihoitajien toimesta saattaa olla järkevin vaihtoehto. Ilmatien ja ventilaation turvaamisesta tulee ensisijaisesti konsultoida ensihoitolääkäriä, eikä ilmatienhallintaan käytetty aika saa turhaan viivyttää potilaan lopulliseen hoitopaikkaan kuljettamista.
Lähtökohtana AVH-protokollan mukainen ensihoito. - Mihin potilas kuljetetaan ja mikä on kuljetuksen kiireellisyys? [vastaus]
Kiireellinen kuljetus sairaalaan jossa mahdollista suorittaa pään TT-kuvaus ja leikkaushoito. Hoitopaikaksi valitaan ensisijaisesti neurokirurgiseen leikkaushoitoon kykenevää sairaala mikäli se ei merkittävästi pidennä kuljetukseen kuluvaa aikaa. Ensihoitolääkärin tai neurologin konsultaatio mikäli hoitopaikan valinta ei ole selvä.
Lopputulos:
Kuljetettiin lääkäriyksikön intuboimana ja lääkärin saattamana TYKS yhteispäivystykseen koodilla A 702, potilaasta tehtiin AVH-hälytys. Potilaalla todettiin aneurysmaattinen SAV joka hoidettiin kirurgisesti.