[Sulje]

Potilastapaus 9.

Tehtävänanto:

B 782. Lieto, Saaristentie 15. Päänsärky alkanut yhtäkkiä. Amir Assan. Hälytys klo 15:57 23.9.2013
[Eteenpäin]

Kohteeseen saapuminen, potilaan kohtaaminen ja ensisilmäys potilaaseen:

Potilaan naisystävä tulee avaamaan oven. Potilas kohdataan klo 16:03, hän istuu alushousuissaan sohvalla ja vastaa tervehdykseen asiallisesti. Hengitys tiheää, potilas pitelee päätään ja valittaa. Iho kuuma, hikinen. Radiaalispulssi tuntuu voimakkaana ja tasaisena.
[Eteenpäin]

Kohteessa kysymättä kerrottua, 112 soittamisen pääasiallinen syy:

Mies kertoi soittaneensa 112 koska aiemmin ei ole ollut vastaavanlaista pääkipua. Kertoo kipujen alkaneen yhtäkkiä.
[Eteenpäin]

Ensiarvio:

Tee päätös:

  • Tarvitaanko hätäensiaputoimia, mitä ja miksi? [vastaus]
    Ei tarvetta hätäensiavulle, ABC ei ole välittömästi uhattuna.
  • Onko tarvetta lisäyksiköille, perustele? [vastaus]
    Ei tarvetta lisäyksiköiden hälyttämiseen. Potilas ei hyödy lisäyksiköiden hälyttämisestä tämänhetkisen tilansa perusteella.
  • Onko kyseessä hätätilapotilas, miksi? [vastaus]
    Äkillisesti alkanut voimakas päänsärky voi olla merkki SAV:sta, ja siten potilasta pidettävä hätätilapotilaana kunnes SAV kivunaiheuttajana poissuljettu.

Anamneesi:

Potilas on 30-vuotias perusterve, hyväkuntoinen, työssäkäyvä mies. Tänään klo 15:53 alkanut voimakas päänsärky sänkypuuhien yhteydessä. Soitti itse muutaman minuutin päästä kivun alkamisesta 112. Kipu alkanut momentaanisesti räjähtävän kovana, tuntuu koko pään alueella, ei säteile mihinkään. Ei ole ottanut kipulääkettä. Kipu jonkin verran helpottamaan päin, mutta edelleen voimakasta. Vastaavaa ei koskaan aiemmin.
[Eteenpäin]

Status:

Hengitys vaivatonta. Iho lämmin, hikinen. Orientaatio ja tajunta hyvät. Kivun vuoksi kiristelee hampaitaan ja pitelee päätään. Pupillit keskikokoiset ja symmetriset, normaalit valoreaktiot. Raajojen kannatteluvoimat normaalit ja symmetriset. Kasvot sekä mimiikka symmetristä ja normaalia. Puheen tuotto sujuvaa. Ei huimausta, ei pahoinvointia, ei niskajäykkyyttä.
[Eteenpäin]

Tarkennettu tilanarvio, mittaukset:

  • SpO2 99 %, HT 20 /min
  • RR 160/100 mmHg, syketaajuus 82 /min tasainen
  • GCS 15
  • VAS 9
  • Verensokeri 4,9 mmol/l
  • T. oto. 37.3 °C

[Eteenpäin]

  • Mikä on työdiagnoosi? Onko kyseessä AVH-epäily, miksi? [vastaus]
    Voisi olla ponnistuspäänsärkyä, mutta SAV:a ei näiden tietojen perusteella voida sulkea pois. Työdiagnoosina siis SAV. On AVH-epäily.
  • Onko potilas liuotuskandidaatti, millä perusteella? [vastaus]
    AVH-epäily ja oireiden alusta kulunut alle 4,5 tuntia. On periaatteessa liuotuskandidaatti, mutta oireet viittaavat ennemmin kallonsisäiseen verenvuotoon.
  • Mitä on tehtävä ennen sairaalaa, miksi? [vastaus]
    Konsultoi neurologia ja tee ennakkoilmoitus. AVH-protokollan mukainen ensihoito. Kipulääkitys konsultaation perusteella.
  • Mihin potilas kuljetetaan ja mikä on kuljetuksen kiireellisyys? [vastaus]
    Potilaan hoitopaikka on lähimmässä sairaalassa, jossa on mahdollisuus tehdä pään TT-kuvaus ja antaa tarvittaessa liuotushoito tai lähettää vuotopotilas neurokirurgiseen leikkaukseen. Todennäköisen vuotopotilaan kohdalla suositaan hoitopaikan valinnassa neurokirurgiseen leikkaushoitoon kykenevää sairaalaa, mikäli sellainen on järkevän kuljetusmatkan päässä.

    Kuljetus hälytysajona. AVH-potilaat hyötyvät merkittävästi nopeasta kuljetuksesta ja nopeasta hoidon aloituksesta päivystyspoliklinikalla.

    "Time is brain!"

Lopputulos:

Potilaasta tehtiin konsultaation yhteydessä ennakkoilmoitus ja hänet kuljetettiin TYKS yhteispäivystykseen koodilla B 706. SAV:n poissulkemiseksi tehtiin pään TT-tutkimus ja otettiin selkäydinnestenäyte, joissa ei ollut vuotoon viittaavia löydöksiä. Potilaan tajunta säilyi koko kuljetusmatkan ennallaan ja päänsärky oli jo päivystykseen päästessä lähes kokonaan helpottanut. Diagnoosiksi varmistui ponnistuspäänsärky.

Info: Päänsärky

Info: Ponnistuspäänsärky


[Etusivulle]