[Sulje]

Potilastapaus 2.

Tehtävänanto:

B 745. Littoinen, Peltotie 10, Palvelutalo Ilonpisara. Kaatunut, löydetty. Ei pysty liikkumaan, kipuja, sekava. Alma Terävä. Hälytys klo 07:01 29.8.2013.
[Eteenpäin]

Kohteeseen saapuminen, potilaan kohtaaminen ja ensisilmäys potilaaseen:

Potilas kohdataan klo 07:18. Potils on iäkäs rouva, joka makaa makuuhuoneen lattialla, vieressä on kaatunut rollaattori. Hengitys on vaivatonta, mutta tihentynyttä. Iho on viileä ja kuiva, radiaalispulssi tuntuu säännöllisenä. Potilas on sekava, ääntelee ja valittaa kipuja. Potilaalla on oikeassa kyynärpäässä ja sääressä haavat, joista verenvuoto on jo tyrehtynyt. Potilas on virtsannut alleen.
[Eteenpäin]

Kohteessa kysymättä kerrottua, 112 soittamisen pääasiallinen syy:

Hoitaja kertoo, että edellinen käynti potilaan luona on ollut puolen yön aikaan, jolloin rouva nukkui sängyssään. Tänä aamuna klo 6:50 hoitaja löytänyt potilaan lattialta ja soittanut 112. Edeltävinä päivinä potilas on ollut hoitajan mukaan tavallista sekavampi ja ajoittain aggressiivinen.
[Eteenpäin]

Ensiarvio:

Tee päätös:

  • Tarvitaanko hätäensiaputoimia, mitä ja miksi? [vastaus]
    Ei tarvetta hätäensiavulle, ABC ei ole välittömästi uhattuna.
  • Onko tarvetta lisäyksiköille, perustele? [vastaus]
    Ei tarvetta lisäyksiköiden hälyttämiseen. Potilas ei hyödy lisäyksiköiden hälyttämisestä tämänhetkisen tilansa perusteella.
  • Onko kyseessä hätätilapotilas, miksi? [vastaus]
    Kaatumisen aiheuttamat vammat vaativat päivystyksellistä hoitoa, mutta akuutisti henkeä uhkaavaa peruselintoimintojen häiriötä ei ensiarviossa havaita.

Anamneesi:

Potilas on 85-vuotias nainen, jolla perussairauksina Alzheimer ja verenpainetauti. Potilas asuu palvelutalossa, jossa hoitaja paikalla vuorokauden ympäri. Omassa huoneistossaan liikkuu itsenäisesti rollaattorin avulla. Tarvitsee apua pukeutumisessa ja hygieniassa, syö itse.

Lääkelistalla: Ebixa 10mg 1x1, Cardace 2,5mg 1x1, Calcichew D3 1x1.

Nyt ongelmana sekavuus ja jokapaikan kipu. Palpoiden aristaa oikeaa olkavartta, oikeaa reittä ja lonkkaa sekä alaselkää. Ilmeisesti kaatunut yön aikana. Nähty sängyssä viimeksi klo 00:15. Hoitaja löytänyt klo 6:50. Potilas itse ei muista tapahtumia. Hoitajien mukaan potilas ollut edeltävinä päivinä ajoittain aggressiivinen.
[Eteenpäin]

Status:

Hengitys vaivatonta, hengitystaajuus koholla. Iho viileä, kuiva, ihon väri normaali. Avaa silmät spontaanisti, desorientoitunut, noudattaa mielekkäästi yksinkertaisia lyhyitä käskyjä. Pupillit symmetriset ja pienet, normaalit valoreaktiot. Kasvojen mimiikka symmetristä ja normaalia. Puristusvoimat heikot, mutta symmetriset, yläraajoja ei jaksa kannatella. Ei pysty liikuttamaan oikeaa alaraajaa. Puhe sekavaa, artikulaatio selkeää. RIVALAISER: aristaa oikeaa olkavartta, reittä ja lonkkaa. Oikeassa alaraajassa lievä lyhentymä ja selkeä ulkorotaatio. Päässä ei havaita vamman merkkejä. Yleistila heikko.
[Eteenpäin]

Tarkennettu tilanarvio, mittaukset:

  • SpO2 92 %, HT 17. Hengitysäänet normaalit, symmetriset.
  • RR 184/100 mmHg, syketaajuus 100 /min säännöllinen.
  • GCS 4+4+6 = 14, Valittaa levossa spontaanisti kipuja.
  • Verensokeri 4,5 mmol/l
  • VAS yli 5 (hoitajan arvio)
  • T. ax. 35,8 °C, lämpöraja kyynärvarressa.

[Eteenpäin]

  • Mikä on työdiagnoosi? Onko kyseessä AVH-epäily, miksi? [vastaus]
    Sekavuus ei ole yksinään AVH:lle spesifinen oire.

    Löydökset viittaavat oikean reisiluun kaulan murtumaan, jonka vuoksi potilas ei kykene liikuttamaan oikeaa alaraajaansa. Puoliero ei siis anamneesin perusteella sovi aivoverenkiertohäiriöön.

    On muistettava, että kaatuminen ei sulje pois AVH:ta. Kaatuminen lisää traumaattisen aivoverenvuodon riskiä. Kaatuneen anamneesissa kiinnitettävä erityisesti huomiota alkoholin kulutukseen sekä mahdolliseen antikoagulanttihoitoon, jotka entisestään lisäävät aivoverenvuodon riskiä.

    Työdiagnoosina reisiluun kaulan murtuma sekä kuivuma (syketaajuus koholla, lämpöraja). Rabdomyolyysin uhka on myös huomioitava. AVH-epäilyyn ei ole riittäviä perusteita.
  • Mikä aiheuttaa potilaan sekavuuden? [vastaus]
    Todennäköinen sekavuuden syy on akuutti trauma ja siihen liittyvät kivut. Edeltävien päivien sekavuus ja aggressiivisuus voivat viitata esimerkiksi virtsatieinfektioon.
  • Mihin potilas kuljetetaan ja mikä on kuljetuksen kiireellisyys? [vastaus]
    Kuljetus hoitolaitokseen, jossa valmiudet lonkan röntgenkuvaukseen ja operatiiviseen hoitoon.

    Kiireetön kuljetus, peruselintoimintojen tila vakaa.

Lopputulos:

Potilas kuljetettiin koodilla C 745 TYKS yhteispäivystykseen. Lonkasta otettiin röntgenkuvat, joissa näkyi oikean femurin kaulan murtuma. Potilaalla todettiin myös VTI. Murtunut lonkka hoidettiin kirurgisesti ja VTI antibiootilla.


[Etusivulle]